3-Het beginstation…

3-Het beginstation…

De eerste afspraak met de longoncoloog volgt al redelijk snel.

Hij legt ons uit dat de kanker die in Jorrit zijn longen zijn gevonden grootcellig carcinoom stadium 2B betreft. Een zeldzaam type van niet-kleincellige longkanker die zich karaktiriseert door de aanwezigheid van abnormaal grote cellen.

Gezien Jorrit zijn leeftijd, destijds net 41 jaar, werd er gezamelijk besloten dat er een operatie zou gaan plaatsvinden. Er zou ongeveer 40% van Jorrit zijn rechterlong worden verwijderd. Dit zou de meeste kans geven op totale genezing. Een afspraak met de chirurg word ingepland en we maken ons op voor weer een nieuwe uitdaging.

Na een goed gesprek met de chirurg waarin alle risico’s zijn doorgenomen besluiten we hiermee verder te gaan en de operatie word ingepland op 21 januari.

Op de dag van de operatie moest Jorrit zich meldem om 06.30 bij de afdeling Nuchtere Opname. Omdat toen de Coronaregels nog heel strikt waren mocht ik niet met hem mee de afdeling op. Ik heb hem ’s ochtends vroeg samen met Jayce afgezet bij de hoofdingang. Gelukkig leven we in de tijd van mobiele telefoons en konden we regelmatig contact houden totdat hij werd weggebracht naar de OK.

Er stond 3 uur gepland voor de operatie. Rond de tijd die gepland was werd ik gebeld door de chirurg dat de operatie goed was geslaagd. Jorrit lag op de uitslaapkamer en zou een nachtje op de intensive care verbijven voordat hij naar de gewone longafdeling zou gaan.

Zodra het mocht ben ik meteen naar hem toe gegaan. Hij was goed te spreken en was al weer zijn lollige zelf. Had trek in een broodje doner en zei gekscherend morgen ben ik thuis. Het herstel liep voorspoedig. Geen gekke complicaties en na 3 dagen mocht Jorrit weer naar huis.

Eenmaal thuis was het even wennen. Door het missen van het stuk long en de ingrijpende operatie was Jorrit zijn conditie terug naar een 0 punt. Dit moesten we samen weer gaan opbouwen. We begonnen met naar het einde van de straat en dat wisten we op de brengen naar 4x 15 minuten per dag. Hij ging goed vooruit.

Na enkele weken was de controle op 16 februari 2022 bij de Longoncoloog in het Spaarne. De operatie was goed gelukt. Maar chemo was nog wel wenselijk. Zo naief als we destijds nog waren, waren er vanuit gegaan dat alleen de operatie genoeg zou zijn. Het nieuws dat er nog chemo nodig was, kwam dan toch ook wel even binnen. De chemo maakte de kanker ineens echt.

We kregen meteen na het gesprek met de oncoloog een gesprek met de oncologische verpleegkundige. Er werd ons uitgelegd wat we konden verwachten, welke bijwerkingen we rekening mee moesten houden en welke medicatie er allemaal zou volgen. En toen die lastige vraag, weet jullie dochertje hier al vanaf?

Jayce was destijds net 4 jaar geworden. Net begonnen in groep 1 van de basisschool. Vooralsnog wisten wij haar een beetje buiten schot te houden. Maar nu met de chemo op komst konden we er niet meer onderuit om Jayce te gaan inlichten.

De verpleegkundige gaf ons een boekje mee, Chemo Casper. Hiermee konden wij Jayce vertellen wat er met papa aan de hand was en wat zou gebeuren na en tijdens de chemo. Zo fijn dat er vanuit het ziekenhuis ook de begeleiding was voor Jayce en dat al onze vragen konden worden beantwoord.

Op 22 februari zou de eerste chemo starten…

https://www.doneeractie.nl/help-jorrit-zijn-herrineringen-te-maken-zie-update/-71511

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *